specialist in duurzame polyurea coating toepassingen.

VERWERKING VAN POLYUREA

LET OP!
POLYUREA VALT NIET ZONDER DE DAARVOOR BESTEMDE SPUITAPPARATUUR TE VERWERKEN!
 

TWEE COMPONENTEN
Polyurea coating bestaat uit 2 componenten welke separaat door een slang naar een spuitpistool worden gepompt en daar onder hoge druk (ruim 160 bar) en hoge temperatuur (meer als 70 graden) in elkaar worden geperst en dan direct met elkaar reageren.
Die 2 componenten zijn gek op elkaar. Liefde op het eerst gezicht zeg maar. Er vind direct een cross linking plaats.

Er ontstaat een echt netwerk; één groot molecuul! Het is dus niet keihard maar de verbinding onderling is gewoon oersterk. We hebben een potlife van zeg maar 3 tot 5 seconden. Oftewel het is nagenoeg direct hard!

 


HET BEHANDELEN VAN EEN OBJECT

Stap 1
Het voorwerp wat gecoat gaat worden moet in eerste instantie rondom afgeplakt of afgeschermd worden om beschadiging en overspray aan delen en/of de omgeving te voorkomen.
 
Stap 2
Vervolgens wordt het te spuiten oppervlak grondig voorbereid door het eventueel te plamuren, te schuren en te ontvetten. In de meeste gevallen wordt er een primerlaag aangebracht om een betere hechting te verkrijgen. Bij objecten die al in de lak zitten is primeren vaak niet nodig
Bijvoorbeeld de grondlak van een auto (af fabriek) is een prima ondergrond voor onze kunststof coatings.

Stap 3
Als het afplakken, schuren, ontvetten en primeren heeft plaatsgevonden wordt overgegaan tot het spuiten/coaten. Dit gebeurt met een 2-componenten hogedrukmachine en een airless pistool.
De 2 afzonderlijke componenten worden eerst voorverwarmd en vervolgens onder heel hoge druk (135 bar) in elkaar geperst aan het eind van het pistool waardoor direct een reactie begint en de kunststof coating binnen enkele seconden ontstaat! Het materiaal hard direct uit en is dan ook meteen ‘beloopbaar’.

Stap 4
Naar gelang de dikte wordt er vaak nog een tweede laag aangebracht.
Daarna wordt alles afgewerkt, alle oneffeheden weggewerkt en glad gemaakt.
Optioneel is nog om het object te voorzien van een nevel. Dit wordt vaak gedaan voor een speciale look-and-feel. De mate van grofheid is hierbij ook bepalend.
 
Stap 5
Om een specifieke kleur te verkrijgen (denk aan een specifieke RAL-kleur) kunnen we over de het zojuist gecoate object een ‘topcoat’ aanbrengen. De standaard polyurea coatings hebben namelijk vaak een basiskleur (zwart, grijs, transparant). Behalve de polyaspartic coatings, die kunnen in elke gewenste kleur worden gespoten en zijn direct kleurvast.

 

©2015: KCN | Ontwerp: KCN | Realisatie: 7EN20.nl