specialist in duurzame polyurea coating toepassingen.

MONOLIET

Het woord Monoliet heeft meerdere betekenissen maar de twee voornaamste zijn 1) Bouwdeel uit een stuk 2) Deel van een gebouw. Laten we daarmee nou precies de spijker op de kop slaan met dit project.

De Van Ginkel Groep is een van Nederlands oudste en grootste hoveniersbedrijven. Maar ze doen zoveel meer dan enkel reguliere hoveniers werkzaamheden! Het project dat wij mochten realiseren is hier een goed voorbeeld van; een enorm 'tuinmeubel'.

We lieten het bijzondere ontwerp aan onze collega's van dochteronderneming KCN EPS-Solutions zien en die hadden meteen zin om hun draad in het piepschuim te zetten :)
Het meubel moest groot worden (ca. 8,5 x 4 x 1,5 meter) maar wel licht in gewicht. Onze ingenieurs bedachten dus een lichte maar hele stevige constructie. Naar aanleiding daarvan pasten ze het 3D-ontwerp aan en kon het design worden verdeeld in meerdere snijbare onderdelen.

De basis werd gemaakt door een zorgvuldig uitgedacht metalen framewerk en hier werd verder opgebouwd met EPS-delen waarbij de zitvlakken werden bekleed met speciale sterke maar lichtgewicht platen die we exact op maat konden frezen.

Na enkele weken was het bouwwerk klaar en konden we overgaan tot het kitten, plamuren en schuren. Alles moest naadloos en strak zijn zodat er na het coaten echt één vorm zou ontstaan. Dus ook de tafel die we los hadden vervaardigd moest nu voordat we gingen coaten worden gemonteerd. En voordat we konden coaten moest het hele meubel ook nog worden voorzien van een primer die het EPS-schuim netjes dichtmaakt en waardoor de coating nog beter hecht.

Tijd voor de eerste laag coating. Een aantal millimeter polyurea over het gehele oppervlak. Daarna werd de coating helemaal geschuurd en nóg een keer geplamuurd. Een garantie dat hij nu ultiem strak is.
Dan de tweede laag coating. Nog een aantal millimeter van ons extreem slijtvaste goedje. 
De coating zelf is alleen niet kleurvast in zonlicht dus daar gebruiken we een sterke 2K-topcoat voor. Een hele specifieke lichte grijsgroene kleur was de wens. Geen probleem. We hebben professionele lakspuiters in huis dus het meubel stond binnen no time in een egale laag. Perfect.

Het laatste euvel was het vervoer. Hoe krijg je een bank van 8,5 x 4 in een deel vervoerd? Een specifieke dieplader van Zevenhuizen naar Amsterdam in de nacht/vroege morgen bood uitkomst. Daar werd het gevaarte met een hijskraan op het dak van een gebouw getakeld waar de mensen van Van Ginkel alles netjes hebben geïnstalleerd. Binnenkort krijgen we meer foto's van het afgewerkte dak. Maar al met al is dit toch wel een gaaf project geweest.
 


« terug

©2015: KCN | Ontwerp: KCN | Realisatie: 7EN20.nl